• Zin & Zen

Als het verleden jouw heden inhaalt


Omdat iedereen vandaag wat te zeggen heeft over Valentijnsdag, doe ik dat lekker even niet. Wel heeft deze blog te maken met ‘Leven met een open hart’.

Met de leesclub lees ik momenteel, samen met nog 4 andere dames het boek “Het einde van de eenzaamheid” van Benedictus Wells. En op een van de pagina’s, bladzijde 181 wel te verstaan, citeer ik uit dit boek ‘het kwaadaardige verleden wat uit de onbewuste onderlagen van het leven zijn klauwen in iemand had geslagen’. Zomaar iemand in het verhaal zegt dit even terloops…… Maar slaat daarmee de spijker op zijn kop naar mijn mening.


We hebben allemaal, ja allemaal last van diepgewortelde patronen welke zijn oorsprong hebben in het verleden en waar je NU door wordt beperkt. De hoofdrolspeler in dit boek droomt van het leven wat hij zou hebben gehad als hij niét op jonge leeftijd zijn ouders had verloren en niét op het internaat had gezeten gescheiden van zijn oudere zus en broer.


Tja, je kunt er over dromen maar eenieder heeft zo zijn stuk om mee te dealen. Die patronen slaan wij op in ons lichaam. Nee, eigenlijk zijn het niet de patronen maar de gebeurtenissen die zijn opgeslagen in ons lichaam. Onze mind stemt zich daarop af en zorgt ervoor dat we vanuit dit ongemak door het leven gaan en dat we telkens in onze valkuilen lopen zonder dat we dat in de gaten hebben. Vooral onze gedachten nemen een loopje met ons. Zie het maar als de rode draad in jouw leven. Ik merk op dat steeds meer mensen en óók cursisten in de les, workshopweekenden en de reizen die ik met ze maak zich daarvan bewust zijn en dit willen aanschouwen, onderzoeken en omzetten. Daarmee blijven ze niet hangen in de lage frequentie die je in de greep houdt van je reptielenbrein oftewel je sympathische zenuwstelsel: jouw vecht- of vluchtgedrag.


Dat dit niet makkelijk gaat is bekend omdat je je met elke cel met jouw disbalans identificeert. Elke dag weer even kijken naar wat er gebeurt en kijken of je de zaken nog wel helder ziet vanuit een open hart, vanuit je volwassen bewustzijn. Zo snel zijn we lekker kinderachtig bezit met ons gesloten systeem en slaan we in de vecht- of vluchtmodus. De tijd is er rijp voor, we snappen het sneller en kunnen er sneller mee in balans komen. Groeien en ontwikkelen zijn niet voor niets werkwoorden, als jij of je omgeving er last van heeft. Je kunt er iets mee.


Wil je groeien? Neem dan vooral je gedachten niet te serieus.


ps: overigens vind ik het boek van Wells prachtig geschreven, een hersenkraker puur sang naar mijn mening. Zeker de moeite waard om te lezen.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven