• Zin & Zen

De zoektocht naar erkenning


Jarenlang heb ik enorm hard mijn best gedaan om bijzonder te zijn. Om gezien en erkent te worden.


Zo gebruikte ik mijn yogabeoefening hier in eerste instantie ook voor: door enorm gedisciplineerd dagelijks zeer intensief te oefenen onder het mom van een spirituele beoefening. Maar ik streefde niet naar spirituele groei, ik streefde naar een betere versie van mezelf en bevestiging dat ik er mag zijn.


Ook in mijn yoga- en mindfulness lessen zie ik dat mensen zoekende zijn. We willen allemaal betekenisvol zijn en gezien worden. We worstelen met onszelf en datgene wat volgens ons niet voldoet. We pushen onszelf tot beter.


Maar dit leidt tot een zoektocht zonder einde. Want zodra een van die doelen bereikt is, is de bevrediging van korte duur en stellen we onszelf weer een nieuw doel. Het ene verlangen volgt het andere op.


Het antwoord ligt niet in het streven naar 'verbetering', maar in het erkennen van dat wat er is. Zodat we in vrede kunnen bestaan met (of misschien wel dankzij) onze tekortkomingen en realiseren dat we allemaal zoekende zijn.
Zo is ook mijn zoektocht getransformeerd. Van presteren en pushen naar stilte en zijn.


Om een van mijn leraren te citeren: 'uiteindelijk is Yoga de kunst van het zitten, puur en alleen voor de vreugde alleen te zijn met jezelf. Met lichaam, adem en gemoed volkomen in vrede.'


En heel paradoxaal, zodra je het streven naar verandering loslaat, komt verandering

vanzelf :)


Liefs,


Marieke

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven