• Zin & Zen

Beoefen geduld; pas de kracht van drie toe!


Waarom moeten we van onszelf in één keer iets begrijpen of kunnen. Vaak als dat niet lukt haken we af. Volgens mij is het iets van deze tijd waarin we erg veel van onszelf vragen en verwachten. Laten we dit eens nader onderzoeken...................


Dit onderzoeken gebeurde spontaan afgelopen zondagochtend bij de ‘Stilte & Qigong’ workshop. In het programma zit een eet-oefening-meditatie waarbij ik ontdekte dat het kauwen op een taaie vijg niet gemakkelijk ging en had spijt dat ik die had gekozen i.p.v. dat lekkere citroencakeje. De opdracht, die ik gaf, was om tussen de 30-40 keer te kauwen en het niét zelf bewust door te slikken maar je slikreflex het werk te laten doen. Nou, dat was een klus en daarmee ook een openbaring.


Op het eerste kleine stukje wat ik van de vijg hapte kauwde ik hard en krachtig om er kleine stukjes van te maken, de productie van mij speeksel werd in gang gezet. Mijn slikreflex had wél wat hulp van mij nodig bij dat eerste stukje taaie en onsmakelijke vijg. De volgende en 2e hap; deze keer kauwde ik nu zachtjes met mijn kaken - ik herkende wat in mijn mond kwam - om te voelen wat dat bracht. Dat ging veel beter, meer speeksel produceerde mijn mond en nadat ik van het stukje vijg een zachte brij in mijn mondholte had gekauwd werkte mijn slikreflex vanzelf en kon mijn lichaam het dus ontvangen en gaan verteren. De derde keer kauwen ging vele malen beter en smaakte die taaie vijg zelfs lekker!


Je kunt uit de manier van eten – het opnemen van het leven – de parallellen maken tussen deze meditatie en je dagelijkse bezigheden en daarmee je gedrag onderzoeken. Wat je met deze ‘eet meditatie’ kunt leren is ook terug te vinden in ons leven. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met een Yoga of Qigong oefening, vinden deze moeilijk of het lukt niet. Je lichaam zit in de weg, je bent té stijf voor deze houding of hebt pijn bij een bepaalde beweging. We gaan de beweging daarom uit de weg (daar kiest ons afweermechanisme voor) en gaan snel op zoek naar een andere oefening of houding die ons wél ligt. Zo is het ook met lezen van

een boek met taaie stof. We haken af en het boek verdwijnt in de kast. Of voor het eerst pure ingrediënten gebruiken in je maaltijd en het is niet wat je ervan verwacht….je lichaam en smaak wil er niet aan en je pakt maar weer een pakje of potje om je schotel klaar te maken.

Gun jezelf DRIE keer dezelfde handeling. Ga me je mind en hele lichaam ontdekken, herkennen én verdiepen.


Dit is terug te voeren naar ons oerinstinct en de manier hoe onze hersenen informatie verwerken. De mens wil van nature informatie verwerken via instinctieve patroonherkenning. En dat doen we niet alleen met onze hersenen maar met ons hele (holistisch) lichaam, met elke cel en vezel van top tot teen. Als we iets voor de eerste keer doen zijn we aan het ontdekken, gun jezelf dit moment. Ervaar het daarna een tweede keer, je cellen en vezels zullen het herkennen en je tips/informatie geven, en dan nog eens… de derde keer verdiepen we en kan het lichaam het volledig opnemen in de breedste zin van het woord.


Ik wens je veel geduld toe, het helpt je ontwikkelen & groeien!0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven